Stichting Adullam


Voor ambulante hulpverlening en counseling

Van ouderwets analoog…

De techniek is in de afgelopen 25 jaar enorm veranderd. Tijdens de opnames van de radioprogramma’s werd regelmatig een oproep gedaan om te reageren op de “Goed Nieuws Lijn”. Dat was een telefoonnummer dat gebeld kon worden, waarna mensen een korte bemoedigende boodschap hoorden via het antwoordapparaat met een cassettebandje. Indien gewenst konden mensen dan vervolgens iets inspreken, om voorbede vragen, of gewoon weer ophangen.
De opnames van radioprogramma’s werden opgenomen op cassettebandjes. Muziek werd vanaf tape of LP (Langspeel Platen) ingevoegd in de opname, wat nog wel eens voor frustraties zorgde, omdat alles gelijktijdig door één persoon bediend werd in een kleine, geluidsdichte ruimte (met een slechtwerkende, enigsinds rumoerige airco). Als de opname niet in één keer goed ging, moest de hele aflevering van een programma opnieuw opgenomen worden. Één 60-minuten bandje opnemen kostte in de praktijk dan ook zo’n 8 uur werk.
Tegenwoordig weten veel mensen al niet meer wat een cassettebandje is en het woord “antwoordapparaat” is vervangen door “voicemail”. Een begrip wat overigens ook al weer op sterven-na-dood is.
Hedendaagse opnames worden direct digitaal opgenomen en met het grootste gemak kan er geknipt-en-geplakt en gemixt worden.
Tsja… Analoog… het is inmiddels eigenlijk al weer een begrip dat bij het vak ‘geschiedenis’ hoort!

… naar modern digitaal!

Op moment van schrijven (en digitaliseren) zitten we al weer in het jaar 2020. Ikzelf zit tijdens het digitaliseren van de opnames met een koptelefoon te luisteren naar wat er gesproken wordt, draai wat aan een volumeknopje, zodat de ‘waveform’ (geluidsopname) niet boven de lijntjes in m’n computerprogramma uitkomen.
Het Kenwood cassettedeck wat ik gebruik komt uit de kringloop. Een snelle zoektocht op Google vertelde me dat iemand er ooit 300 harde nederlandse florijnen (guldens) voor heeft neergeteld, terwijl ik er met een pintransactie nog geen 25 euro voor neergeteld heb. Er lopen 2 tulpstekkers naar m’n Xenyx 502 mengpaneeltje en een Behringer UCA200 USB geluidskaart zorgt ervoor dat ik in het programma Magix Audio Cleaning lab alle opnames met een druk op de knop als een MP3-bestand kan opnemen.
Natuurlijk; wat vroeger met een joekel van een mengpaneel op superieure manier gefilterd en gefinetuned werd in een opname, is iets waar ik niet aan kan tippen. Ik gebruik de voorgekauwde filters met 2 drukjes op de linkermuisknop, nog even de bestandsnaam toekennen, een ID3-tag (extra titelinformatie in het MP3-bestand) opslaan en voilá; er is weer een opname klaar…

Niet te koop, onbetaalbaar

Zoals men vroeger tijdens de radioprogramma’s te horen kreeg dat de opnames besteld konden worden zodat alles nog eens rustig beluisterd kon worden, zo doe ik hier nu de oproep om de website met regelmaat te bezoeken; er is/komt een enorme variatie aan materiaal beschikbaar. Zó veel, dat het niet ‘eventjes’ te consumeren is. Dat is dan ook wel logisch, want elke overdenking (voor jong en oud) is een stukje dat te maken heeft met Gods Woord, de Bijbel. Daar mag de tijd voor genomen worden, dat mag herkauwd worden!
Onze gaven geven we dan ook graag mede vorm middels deze website, met de volgende achterliggende gedachte/bijbelversen:
Markus 15:16 “En Hij zeide tot hen: Gaat heen in de gehele wereld, verkondigt het evangelie aan de ganse schepping.”
Mattheüs 10:8b “Om niet hebt gij het ontvangen, geeft het om niet.

Vanuit Stichting Adullam willen we dan ook dat u op àlle momenten die ú uitkomen kunt luisteren naar een uitzending. Op elk apparaat van deze tijd; een pc, laptop, tablet en mobiele telefoon (smartphone). Onafhankelijk van het besturingssysteem dat u gebruikt. Daarom geven we u graag een paar tips om u op weg te helpen.

De audio van Stichting Adullam is, naast de mogelijkheid om ze via de website te bekijken of beluisteren, ook als podcast te vinden. Is dit een nieuw begrip voor u? Lees dan verder!

Wat is een podcast?

Apple heeft ooit het begrip ‘podcast’ op de digitale markt gebracht; een radio uitzending (opgeslagen als een MP3 bestand) die eenvoudig geautomatiseerd op diverse apparaten of programma’s gevonden en beluisterd kan worden. Een websitebouwer kan zgn. “newsfeeds” (nieuwsberichten/RSS) op zijn website aanbieden, zodat een website in de zgn. “newsfeed” ook audioinformatie aanbiedt.
Door de loop van de jaren is gebleken dat podcasts een veel bredere betekenis hebben gekregen; ze worden door zowel particuleren, organisaties als televisiezenders ingezet als extra manier om nieuws en diverse vormen van (audio/video) informatie aan te bieden aan een groter publiek.

Voor wie is het bedoeld?

Podcasts zijn ideaal voor onderweg: luisteren naar radioshows, nieuws of spannende verhalen en dus óók preken op uw smartphone op het moment dat het u uitkomt; tijdens wandelen, fietsen, een treinreis, autotrip of vakantie. Uiteraard kan dat óók gewoon thuis.

In de auto met smartphone

Hoe werkt dat dan?

U installeert een podcast app op het apparaat dat u wilt gebruiken om te luisteren. In de apps kunt u bladeren en zoeken naar onze podcast en meteen afluisteren. Om vaker naar dezelfde podcast te luisteren neemt u een gratis abonnement: nieuwe uitzendingen worden dan automatisch op uw toestel gezet.
U kunt óók podcasts zoeken en opslaan op uw computer, en overzetten naar uw mobiel om (later) af te luisteren.

“There’s an app for that” (daar is een app voor)

Of u nu de diensten van Stichting Adullam wilt terugluisteren op een Android smartphone/tablet, Apple iPhone/iPad of gewoon op de computer en laptop; in alle gevallen is er wel een app beschikbaar waar u ons kunt vinden:

Tunein Radio
PC / Laptop / iMac / Macbook

Het gratis audio programma iTunes kan gebruikt worden om podcasts te downloaden. Het programma kan voor veel meer gebruikt worden, voor de eenvoud is daarom is Tunein Radio (voor Windows 10, Android en iOS apparaten beschikbaar) wellicht een beter alternatief.
Tunein Radio kan tevens gebruikt worden om bijvoorbeeld Groot Nieuws Radio, Seven FM of TransWorldRadio te luisteren.

Spotify
Android smartphones/tablets en Apple apparatuur

Castbox is zowel beschikbaar voor Android als iOS.
Stitcher is ook beschikbaar voor Android en iOS.
(Mijn persoonlijke voorkeur gaat overigens uit naar Podcast Addict voor Android en Overcast voor de iPhone)
Spotify is een app waarvan u wellicht vaker gehoord heeft; download de app hier.

Ik heb een app… Hoe vindt ik de podcast?

Elke podcast-app heeft een zoekfunctie; door te zoeken naar Stichting Adullam vindt u ons het snelste.
Als u Tunein Radio gebruikt, dan werkt deze link direct om te luisteren.
Mocht u Spotify gebruiken, dan kunt u ook deze link gebruiken om gelijk te luisteren.

Vragen?

Het is begrijpelijk als bovenstaande informatie nogal technisch overkomt.
Neem dan gerust contact met ons op!