Stichting Adullam


Voor ambulante hulpverlening en counseling

Van analoog naar digitaal luisteren

Onderstaande informatie dient nog bijgewerkt te worden naar 2020 constructie

Van ouderwets analoog…

Van analoog naar digitaal luisteren
Van analoog naar digitaal luisteren

De techniek is in de afgelopen 25 jaar enorm veranderd. Tijdens de opnames van de radioprogramma’s werd regelmatig een oproep gedaan om te reageren op de “Goed Nieuws Lijn”. Dat was een telefoonnummer dat gebeld kon worden, waarna mensen een korte bemoedigende boodschap hoorden via het antwoordapparaat met een cassettebandje. Indien gewenst konden mensen dan vervolgens iets inspreken, om voorbede vragen, of gewoon weer ophangen.
De opnames van radioprogramma’s werden opgenomen op cassettebandjes. Muziek werd vanaf tape of LP (Langspeel Platen) ingevoegd in de opname, wat nog wel eens voor frustraties zorgde, omdat alles gelijktijdig door één persoon bediend werd in een kleine, geluidsdichte ruimte (met een slechtwerkende, enigsinds rumoerige airco). Als de opname niet in één keer goed ging, moest de hele aflevering van een programma opnieuw opgenomen worden. Één 60-minuten bandje opnemen kostte in de praktijk dan ook zo’n 8 uur werk.
Tegenwoordig weten veel mensen al niet meer wat een cassettebandje is en het woord “antwoordapparaat” is vervangen door “voicemail”. Een begrip wat overigens ook al weer op sterven-na-dood is.
Hedendaagse opnames worden direct digitaal opgenomen en met het grootste gemak kan er geknipt-en-geplakt en gemixt worden.
Tsja… Analoog… het is inmiddels eigenlijk al weer een begrip dat bij het vak ‘geschiedenis’ hoort!

… naar modern digitaal!

Van analoog naar digitaal luisteren

Op moment van schrijven (en digitaliseren) zitten we al weer in het jaar 2014. Ikzelf zit tijdens het digitaliseren van de opnames met een koptelefoon te luisteren naar wat er gesproken wordt, draai wat aan een volumeknopje, zodat de ‘waveform’ (geluidsopname) niet boven de lijntjes in m’n computerprogramma uitkomen.
Het Kenwood cassettedeck wat ik gebruik komt uit de kringloop. Een snelle zoektocht op Google vertelde me dat iemand er ooit 300 harde nederlandse florijnen (guldens) voor heeft neergeteld, terwijl ik er met een pintransactie nog geen 25 euro voor neergeteld heb. Er lopen 2 tulpstekkers naar m’n Xenyx 502 mengpaneeltje en een Behringer UCA200 USB geluidskaart zorgt ervoor dat ik in het programma Magix Audio Cleaning lab alle opnames met een druk op de knop als een MP3-bestand kan opnemen.
Natuurlijk; wat vroeger met een joekel van een mengpaneel op superieure manier gefilterd en gefinetuned werd in een opname, is iets waar ik niet aan kan tippen. Ik gebruik de voorgekauwde filters met 2 drukjes op de linkermuisknop, nog even de bestandsnaam toekennen, een ID3-tag (extra titelinformatie in het MP3-bestand) opslaan en voilá; er is weer een opname klaar…

Niet te koop, onbetaalbaar

Zoals men vroeger tijdens de radioprogramma’s te horen kreeg dat de opnames besteld konden worden zodat alles nog eens rustig beluisterd kon worden, zo doe ik hier nu de oproep om de website met regelmaat te bezoeken; er is/komt een enorme variatie aan materiaal beschikbaar. Zó veel, dat het niet ‘eventjes’ te consumeren is. Dat is dan ook wel logisch, want elke overdenking (voor jong en oud) is een stukje dat te maken heeft met Gods Woord, de Bijbel. Daar mag de tijd voor genomen worden, dat mag herkauwd worden!
Onze gaven geven we dan ook graag mede vorm middels deze website, met de volgende achterliggende gedachte/bijbelversen:
Markus 15:16 “En Hij zeide tot hen: Gaat heen in de gehele wereld, verkondigt het evangelie aan de ganse schepping.”
Mattheüs 10:8b “Om niet hebt gij het ontvangen, geeft het om niet.

Vanuit Stichting Adullam willen we dan ook dat u op àlle momenten die ú uitkomen kunt luisteren naar een uitzending. Op elk apparaat van deze tijd; een pc, laptop, tablet en mobiele telefoon (smartphone). Onafhankelijk van het besturingssysteem dat u gebruikt. Daarom geven we u graag een paar tips om u op weg te helpen.

Luisteren en kijken vanaf een computer/laptop

Van analoog naar digitaal luisteren
Van analoog naar digitaal luisteren

De website is zo geprogrammeerd, zodat elke aflevering van elk radioprogramma een los onderdeel is. U kunt in de menubalk aangeven welk soort radioprogramma u wilt beluisteren. Zoek de aflevering die u wilt luisteren en klik op de afspeelknop om direct te luisteren òf download de aflevering op uw pc/laptop voor een later moment. Door op de titel van een aflevering te klikken komt u op een aparte pagina voor die specifieke aflevering, waar een reactieformulier te vinden is, zodat u een melding/boodschap/vraag kunt achterlaten. Alle afleveringen van een programma luisteren vanaf één pagina kan natuurlijk ook via deze pagina.
In het menu is een aparte download-sectie aangebracht, zodat u via een totaal-overzicht de losse afleveringen direct kunt downloaden.
Dit werkt ook vanaf de meeste tablets en smartphones, echter… die kunnen óók op een andere manier direct toegang krijgen tot het audiomateriaal.

Iphones, iPads en iPods

Van analoog naar digitaal luisteren

Apple heeft ooit het begrip ‘podcast’ op de digitale markt gebracht; een uitzending die eenvoudig geautomatiseerd op hun afspeelapparatuur of het programma iTunes beluisterd kan worden. Een websitebouwer kan zgn. “newsfeeds” (nieuwsberichten) op zijn website aanbieden, zodat een website zowel tekstuele als audioinformatie bevat. De audio van Radio Adullam is óók op diezelfde manier, als een ‘podcast’ op de telefoons/tablets/MP3spelers van Apple te beluisteren.

Heeft u iTunes nog niet geïnstalleerd? Download en installeer het programma dan eerst via deze link!

Met de tabel hieronder kunt u snel op uw pc/laptop het programma iTunes starten en kunt u zich direct abonneren op alle beschikbare uitzendingen van de programma’s. U dient zelf in iTunes aan te geven hoeveel afleveringen u wilt binnenhalen, want meestal wordt enkel de laatste aflevering gedownload.

ProgrammaDirect in
iTunes
iTunes
(webpagina)
Beyondpod/
RSS
Op Weg Naar Het Licht Inladen Bezoek Abonneer
Gezin Naar God’s Plan Inladen Bezoek Abonneer
Tien Minuten Met God Inladen Bezoek Abonneer
Het geheim van de Doumay Inladen Bezoek Abonneer
Mustafa’s jas Inladen Bezoek Abonneer
Alle programma’s Inladen Bezoek Abonneer

Android smartphones & tablets

Van analoog naar digitaal luisteren

Google heeft al een aantal jaren zijn eigen besturingssysteem ontwikkeld; Android. Dit besturingssysteem is inmiddels op veel telefoons en tablets terug te vinden. Apps (programma’s voor dit besturingssysteem) worden geïnstalleerd via de zgn. “Play Store”. In tegenstelling tot een Apple-apparaat moet u in deze “Play Store” eerst een app installeren om podcasts te beluisteren.

Ik adviseer om het programma “BeyondPod” of “Podcast Republic” te gebruiken. Meer informatie, ook over de installatie en het gebruik van “BeyondPod” vindt u door op deze link te klikken.

BeyondPod voor mobiele telefoons kunt u via deze link installeren.

BeyondPod voor tablets kunt u via deze link installeren.

Podcast Republic heeft een interface die geschikt is voor zowel smartphones als tablets, installeren kan via deze link.

Na de installatie op uw smartphone/tablet kunt u binnen het programma zoeken naar de uitzendingen van Radio Adullam. Gebruik als zoekopdracht “Radio Adullam”, of gewoon op de namen van de radioprogramma’s. Eventueel gebruikt u de “Abonneer” knop van de tabel hierboven; die rechtstreekse link kunt u indien noodzakelijk gebruiken om in te laden in BeyondPod of Podcast Republic.

Beide programma’s zijn na een  korte probeerperiode met enige kleine beperkingen nog steeds gratis te gebruiken; u kunt dan namelijk nog maar één uitzending tegelijk downloaden.

Veel en vooral leerzaam luisterplezier toegewenst!